Nicaragua Las Morenitas
Lot odrůdy Red a Yellow Catuai zpracovaný promytou metodou z farmy Las Morenitas od farmáře Victora Robela z Nikaragui. V chuti dominují sladké tóny mléčné čokolády a lískových oříšků, doplněné jemnou ovocnou aciditou lesních plodů.
Las Morenitas je farmou o rozloze 134 hektarů, která se nachází v katastru obce San Pedro de Buculmay v horské oblasti známé jako El Bonetillo v departmentu Jinotega v Nikaragui. Tento region se nachází poblíž jezera Lago Apanás na severu země u hranic s Hondurasem. Nadmořská výška oblasti dosahuje 1300 metrů.
Farmu vlastní Victor Robelo, který je také majitelem dalších šesti farem v departmentech Jinotega a Matagalpa. Victorova skupina farem hospodaří pod názvem Grupo Las Nubes. Součástí skupiny je od roku 2014 zpracovatelská stanice se suchým mlýnem, kde se zrna ze všech farem zbavují pergamenu a připravují pro export.
Káva, kterou jsme pro vás nakoupili, je směs žlutého a červeného Catuaie, která byla na farmě zpracovaná promytou metodou.
Arabika Catuai je kříženec, který vznikl šlechtěním odrůd Mundo Novo a Yellow Caturra na konci 40.let minulého století v Brazílii. Catuai se ve velké míře pěstuje v Brazílii a v regionu Střední Ameriky. Ke kladným vlastnostem této odrůdy patří vysoké výnosy, nízký vzrůst a velká odolnost proti nechtěnému opadávání plodů během nepříznivých povětrnostních podmínek.
Podle barvy zralých plodů se Catuai dělí na červenou a žlutou variantu.
Káva je charakteristická svou příjemně komplexní a krémovou chutí. V chuťové paletě dominují sladké tóny mléčné čokolády a lískových oříšků, doplněné jemnou ovocnou aciditou lesních plodů. Díky své všestrannosti a vyváženosti je káva vhodná pro přípravu všemi metodami. Doporučujeme pro přípravu nápojů na bázi espressa.
Parametry
- Označení
- Nicaragua Las Morenitas Washed
- Původ
- Nikaragua, Jinotega, Cerro Bonetillo, Grupo Las Nubes, Victor Robelo
- Nadmořská výška
- 1100-1250 metrů
- Odrůda
- Red Catuai, Yellow Catuai
- Zpracování
- Promyté/Washed
- Pražení
- Střední
- Použití
- Primárně espresso
- Profil
- Tradiční