- Vyprodáno

Naturálně zpracovaná etiopská káva z mikroregionu Gelana Abaya. Chuťově plná, komplexní, s vyváženým poměrem sladkosti a acidity. V šálku oscilují sladké tóny medu, lesního ovoce a višňových pralinek. Vhodná jak na espresso, tak i pro přípravu alternativními metodami.
Naše etiopská novinka s názvem Gelana Abaya pochází ze slavného regionu Yirgacheffe. Gelana Abaya je název označující území bývalé woredy - okresu v oblasti Oromia, který je v současnosti rozdělen na dva samostatné okresy - Gelana a Abaya.
Oblast se rozkládá mezi jezerem Abaya na západě a městem Yirgacheffe na východě. Díky nadmořské výšce přesahující 2000 metrů jsou zde ideální podmínky pro pěstování kávovníků.
V oblasti obou okresů působí okolo 9000 malých producentů s políčky o rozloze pouhých jednotek hektarů, na kterých pěstují kávu a další plodiny - kukuřici, fazole a cukrovou třtinu, banány, apod. Kávové třešně farmáři dopravují na zpracování do několika místních zpracovatelských stanic.
Většina kávy z oblasti se zpracovává promytou metodou, zhruba pětina metodou suchou (natural) metodou.
Náš lot byl zpracován suchou naturální metodou. Při suché metodě zpracování jsou po sklizni čerstvé kávové třešně sušené na slunci, a teprve následně je odstraněna suchá dužina, a zrna jsou ručně roztříděna.
Přítomnost sladké dužiny na kávovém zrnu (během přirozené fermentace a sušení) má za následek zvýšení sladkosti, plnosti kávy a zesílení ovocného charakteru kávy.
Chuť kávy je plná, komplexní, s vyváženým poměrem sladkosti a acidity. V šálku oscilují sladké tóny medu, lesního ovoce a višňových pralinek.
Káva je velice dobře použitelná jak na espresso, tak i pro přípravu alternativními metodami.
Parametry