Ethiopia Amaro Gayo Natural Organic Zobrazit větší

Ethiopia Amaro Gayo Natural Organic

Nový produkt

Unikátní suchou metodou zpracovaná káva od paní Asnakech Thomas se spoustou borůvek v chuti i v aroma. Paní Thomas je jedinou ženou mezi etiopskými vývozci kávy a v horách na jihozápadě země vede svou farmu a zpracovatelský závod s názvem Amaro Gayo.

Více informací

970 Kč

Parametry

Označení: Ethiopia Amaro Gayo Natural Organic
Původ: Etiopie, oblast Amaro, závod Amaro Gayo, farmářka Asnakech Thomas
Nadmořská výška: 1100 m
Odrůda: Místní původní odrůdy
Klasifikace zrna: Grade 3
Zpracování: Natural, sušené na afrických postelích
Certifikace: USDA Organic

Více informací

Pohoří Amaro leží na jihozápadě Etiopie v sousedství národního parku Nechisar a oblasti Arba Minch. Zde ve svém rodišti, poté co se v roce 2005 vrátila do své vlasti, provozuje svou farmu a zpracovatelský závod s názvem Amaro Gayo paní Asnakech Thomas. Jediná žena mezi etiopskými vývozci kávy. V současné době podnik Amaro Gayo obhospodařuje okolo 250 hektarů půdy osázených kávovníky a spolupracuje s 500 místními farmáři.

Všechny kávy Amaro Gayo jsou pěstovány striktně ekologicky a mají BIO certifikát USDA Organic. Sušení kávy Amaro Gayo Natural probíhá výhradně na afrických postelích.

Na mezinárodní konferenci Let’s Talk Coffee® 2013 obsadila káva Amaro Gayo Natural první místo v soutěži o nejlepší Single Origin Espresso.

Etiopie je považována za pravlast kávy. Země patří k nejvýznamnějším světovým producentům kávy a zaujímá pozici lídra Afriky. Polovina produkce kávy se spotřebuje přímo v Etiopii. V domácí spotřebě patří Etiopie na špici v rámci afrického kontinentu. Způsob výroby kávy se v Etiopii příliš nezměnil od 10. století. Téměř všechny práce, pěstování a sušení se stále provádí ručně. Přičemž část kávy je sbírána z divoce rostoucích kávovníků. Všechny tyto aspekty mají význačný vliv na chuťovou jedinečnost a nezaměnitelnost etiopských káv.

Chuťový profil kávy Ethiopia Amaro Gayo Natural je unikátní a těžko hledat přirovnání k jiným kávám. Precizní výběr, kvalita zrn, suchá metoda zpracování spolu se sušením na afrických postelích přináší do šálku filtrované kávy i espressa neuvěřitelnou čistotu, sladkost a marmeládovitost.

V aroma dominují čerstvě natrhané borůvky, banány a vůně griliášových Vlnek (oplatky Opavia). Chuť je sladce marmeládová s dominancí zralých borůvek, v menší míře doplněná o tóny černého rybízu, meruněk, jahod, medu a tmavé čokolády.   

Káva, ač je pro zachování a zvýraznění svých předností pražena velice lehce, je velice dobře použitelná pro espresso i alternativní metody přípravy.

Recenze

Známka 
2014-08-24

Podrobný popis chuti, kterou mám v kávě údajně nalézt, mě, co by laika, obvykle nutí k úsměvu. Tato káva však má opravdu jasně rozeznatelnou chuť a vůni borůvek, moc si to při pití užívám. Pro přesnost dodávám, že piji pouze kávu filtrovanou.

  • Pro 2 z 2 je toto hodnocení užitečné.

Napsat komentář

Ethiopia Amaro Gayo Natural Organic

Ethiopia Amaro Gayo Natural Organic

Unikátní suchou metodou zpracovaná káva od paní Asnakech Thomas se spoustou borůvek v chuti i v aroma. Paní Thomas je jedinou ženou mezi etiopskými vývozci kávy a v horách na jihozápadě země vede svou farmu a zpracovatelský závod s názvem Amaro Gayo.